Helaas is onze locatie in Asten gesloten, wij helpen u graag op onze locatie in Someren.

Knaagdieren

  • Cavia
  • Gerbil
  • Hamster
  • Rat

Cavia

In tegenstelling tot het konijn, behoort de cavia tot de knaagdieren. Cavia’s zijn gezellige huisdieren die graag in het gezelschap van een andere cavia leven. Cavia’s hebben tanden en kiezen die levenslang blijven groeien en het is belangrijk dat zij voldoende vezels krijgen aangeboden, om deze tanden en kiezen weer af te slijten. Het is daarom belangrijk dat cavia’s altijd de beschikking hebben over voldoende hooi en vers drinkwater. Om het dieet van uw cavia aan te vullen kunt u brokjes voeren, kies hierbij voor een speciaal dieet gericht op cavia’s. Wij raden aan om een pellet voeding (allemaal dezelfde brokjes) te kiezen, dit voorkomt dat dat uw cavia’s enkel de lekkere stukjes uit zijn bakje opeet en hiermee een te eenzijdige voeding binnen krijgt. Bij een verkeerde voeding bestaat de kans dat uw cavia gebitsproblemen zal ontwikkelen. De voeding van Science selective is een voeding die wij aanraden.

Vitamine C:

Een cavia kan zelf geen vitamine C aan maken. Voor de gezondheid van uw cavia is het belangrijk dat u dagelijks extra vitamine C geeft. Hiervoor zijn smakelijke tabletjes verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Maak geen gebruik van druppels die in het water moeten worden toegediend, deze zijn niet voldoende effectief.

Gerbil

De Mongoolse gerbil behoort tot de knaagdieren en is een sociaal diertje, wat van nature in familiegroepjes leeft. Het is daarom belangrijk dat u een gerbil niet alleen houdt en zorgt voor gezelschap van een andere gerbil. De gerbil is een actief diertje, maar is het algemeen niet zo gesteld op knuffelen met het baasje. De gerbil graaft graaf en het is daarom aan te raden in het verblijf voldoende bodembedekking aan te brengen zodat uw gerbils naar hartenlust kunnen graven. De gerbil heeft een levensverwachting van drie tot vijf jaar.

Hamster

Hamsters behoren tot de knaagdieren. Het zijn kleine diertjes, die vaak in de nacht actief zijn en overdag veel slapen. Indien een hamster ongewenst wordt wakker gemaakt, kunnen ze eventueel bijten. De meeste hamsters leven solitair, dit betekent dat ze graag alleen worden gehouden. De meeste hamsters hebben een levensverwachting tussen de twee en drie jaar. Hamsters die vaak worden gehouden als huisdier zijn Syrische hamster en de Russische dwerghamster.

Rat

Ratten knaagdieren die erg slim en nieuwsgierig zijn. Ratten zijn vaak gemakkelijk tam te maken en vinden het contact met hun baasje vaak fijn. Ratten zijn sociale dieren en daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een vriendje hebben. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte is in het verblijf, zodat ze elkaar ook uit te weg kunnen gaan. De levensverwachting van ratten is ongeveer twee jaar.

Terug naar Mijn huisdier