Helaas is onze locatie in Asten gesloten, wij helpen u graag op onze locatie in Someren.

  • De aanschaf
  • Chippen
  • Ontworming
  • Vlooien en tekenpreventie

De aanschaf

Katten zijn gezellige en onafhankelijke huisdieren. Overweegt u om een kat te nemen als huisdier, dan is het verstandig om na te denken wat voor kat er bij u en uw gezinssituatie past. U kunt natuurlijk kiezen voor een schattig kitten, maar ook een tweede huis bieden aan een gezellige volwassen kat uit het asiel. Daarnaast kunt u er over nadenken of een raskat of Europese korthaar het beste bij u past.

Veel katten zijn zelfstandig om komen graag buiten, het is dan ook belangrijk om uw huisdier te chippen. Mocht hij de weg dan kwijt raken, dan kan hij terug worden gebracht bij u! Als u geen intenties heeft om met uw kat te gaan fokken, dan raden wij u aan om uw poes of kater te laten castreren.

Chippen

Indien uw huisdier ooit wegloopt, is het fijn als hij of zij is gechipt. Het is verplicht om pups te laten chippen, bij katten is dit nog niet wettelijk verplicht, maar zeker aan te raden! Helaas komt het vaak voor dat weggelopen dieren hun baasje niet meer terug kunnen vinden.

Soms is uw huisdier wel gechipt, maar zijn de gegevens verouderd. Zorg er daarom altijd voor dat de chipgegevens up to date zijn.

Bij het chippen wordt er een microchip aangebracht onder de huid, die ongeveer zo groot is als een rijstkorrel. De chip kan met een chipreader worden uitgelezen door zowel dierenartsen, dierenasiels en medewerkers van bijvoorbeeld de dierenambulance.

Is uw chip goed geregistreerd?

Controleer regelmatig of de gegevens die gekoppeld zijn aan het chipnummer van uw dier nog up to date zijn. Dit is mogelijk via www.chipnummer.nl. Twijfelt u over de registratie, dan kunt u dit altijd laten controleren door onze paraveterinairen.

Ontworming

Het is niet altijd zichtbaar als uw kat een worminfectie heeft. Er zijn wormen die kunnen worden overgedragen op mensen. Dit geeft met name een besmettingsrisico voor kinderen, die hierdoor gezondheidsklachten kunnen ontwikkelen. Het is dan ook erg belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen, voor de gezondheid van uw huisdier en de mensen in uw omgeving.

Volgens de ESCCAP richtlijnen is het advies om standaard vier keer per jaar te ontwormen. Indien u in de ontlasting wormen aantreft na het ontwormen, is het belangrijk om de ontworming na twee weken te herhalen. Kittens moeten echter vaker worden ontwormd, zij zijn in de nestperiode vrijwel allemaal besmet met wormen.

Het ontwormingsschema:

  2 weken  4 weken  6 weken 8
weken
3 maanden 4 maanden 5 maanden 6 maanden ieder jaar
Kittens ✔ 4x
Volwassen kat                 ✔ 4x

Vlooien en tekenpreventie

Iedere kat kan vlooien krijgen. Wij raden aan om een antivlooienmiddel te gebruiken, ook als uw huisdier geen vlooien heeft, om te voorkomen dat uw dier deze wel zal krijgen. Indien uw huisdier last heeft van vlooien, is het ook belangrijk om hem te ontwormen. Vlooien kunnen namelijk de lintworm overbrengen.

Uw kat kan vlooien krijgen door in contact te komen met een dier wat besmet is met vlooien. Daarnaast kunnen er eitjes in de omgeving aanwezig zijn, die wel een jaar in uw huis kunnen overleven.

Symptomen:

Uw huisdier krabt, likt en bijt vaak. Soms kunt u levende vlooien aantreffen in de vacht van uw hond. Daarnaast ziet u zwarte puntjes in de vacht, dit zijn de uitwerpselen van de vlooien. U kunt de vlooienuitwerpselen vinden in de vacht door gebruik te maken van een vlooienkam. Heeft u met het vlooienkammetje de uitwerpselen uit de vacht gehaald en verkleuren ze op een nat stukje keukenpapier rood-bruin, dan zijn het inderdaad vlooienpoepjes.

Bestrijding:

Behandel uw huisdier met regelmaat tegen vlooien. Ook in de winter is het belangrijk om uw huisdier te beschermen tegen vlooien. Vraag ons advies voor een passend vlooienmiddel voor uw kat, er zijn verschillende manieren om goede vlooienpreventie uit te voeren (o.a. door middel van een pipet, halsband of tablet). Indien uw huisdier last heeft van vlooien, vergeet dan ook uw andere huisdieren te behandelen tegen vlooien en de omgeving te behandelen. Gezien vlooien de lintworm kunnen overdragen is het daarnaast belangrijk om uw huisdier te ontwormen.

Op onze praktijk hebben wij een uitgebreid assortiment aan vlooienbestrijding en tevens producten om de omgeving te behandelen tegen vlooien(eitjes). Onze paraveterinairen kunnen u adviseren wat het beste product is voor uw huisdier en hoe u de bestrijding van een vlooienprobleem het beste kunt aanpakken.

Terug naar Mijn huisdier